Altyapı & Ürün Yönetimi

Ürün Yönetimi Nedir?

Ürün yönetimi, bir işletme için en hayati süreçlerden birisidir. Özellikle müşteri odaklı ve rekabetçi bir piyasada faaliyet gösteriyorsanız ürün yönetimi sürecinde doğru adımlar atmanız gerekir. Ürün yönetimi, bir ürünün veya hizmetin fikir aşamasından pazardaki başarısına kadar gerçekleşen süreçlerin tamamını kapsar. Bu süreci yöneten kişiye de ürün yöneticisi ya da marka yöneticisi denir.

Bugün, rekabetin geçmişe göre çok daha hızlı bir şekilde arttığı bir çağda ürün yönetimi de büyük bir önem arz ediyor. 21. yüzyılda teknolojideki gelişmelerle birlikte ürün yönetimi de bir seçenek olmanın ötesine geçip yapılan işin bir parçası haline gelmiştir. Günümüzde birçok sektörde yerel kalmanın ötesine geçip ulusal ve hatta uluslararası pazara girmek daha kolay hale geldi. Bu gibi adımlar da iyi bir ürün yönetimi sayesinde atılabilir.

Ürün Yönetimi Neleri Kapsar?

Ürün yönetimi, yapılacak işle ilgili neredeyse her şeyi araştırmayı, öğrenmeyi ve bilmeyi gerektirir. Bu bakımdan ürün yöneticisine büyük bir sorumluluk düşer. Ürün yönetimi sürecinde öncelikle hedef müşteri kitlesi belirlenir ve müşterilerin beklentileri analiz edilir. Kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler belirlenip ona göre plan yapılır. Ürünü ya da hizmeti piyasaya sunmadan önce bir test çalışması yapılır ve küçük bir müşteri grubuna hizmet verilir. Müşterilerden gelen dönüşlere göre son düzenlemeler yapılır. Bütün bilgiler rapor haline getirilir ve ürün yönetimini gerçekleştiren kişi (ürün/marka yöneticisi) aynı çalışmada yer alan ekip arkadaşlarından gelen tavsiyeleri gözden geçirir. Vaka çalışmaları yapılır. Yaşanacak olası aksiliklere karşı hızlı ve etkili çözümler üretilmelidir. Pazar araştırması yapılır ve sektörde rekabet edilecek şirketler de detaylı bir analize tabi tutulur. Sponsorlar ya da iş ortaklarıyla irtibata geçilir. Tasarım, ambalaj, internet sitesi hazırlama gibi süreçler tamamlanır. Yani bir ürün yöneticisi aynı zamanda web tasarımını da bilmeli ya da bilen kişileri ekibinde bulundurmalıdır.

Verilen hizmetten ya da pazarlanan üründen en verimli şekilde yararlanmak gerekir. Üretim, tanıtım ve pazarlama sürecinde ürünü ya da hizmeti piyasaya sunarken kaliteden ödün vermeden en düşük maliyetli yollar bulunmalıdır. Bu işlemler hem en hızlı şekilde yapılmalı hem de doğru zamanda yapılmalıdır. Ürün yönetimi aynı zamanda ürün geliştirmeyi ve yeni ürünler ve hizmetler sunmayı da kapsayan bir alandır. Bütün bu veriler düşünüldüğünde ürün yönetiminin ekonomi ya da pazarlamanın ötesinde bir iş olduğu görülmektedir. İktisadi bilgilerin yanında bilgisayar ve web sitesi gibi teknolojik bilgiler ve birtakım mühendislik bilgileri de gerekir.

Altyapı Yönetimi

Web altyapısı, internet sitenizin yazılımıyla ilgili bir alandır. E-ticaret sitelerinin altyapılarından örnek vermek gerekirse IdeaSoft, TiciMax, T-Soft, WordPress, OpenCart ve Magento gibi yerli ve yabancı alternatif altyapılar bulunmaktadır. Her birinin diğerlerine kıyasla artıları ve eksileri bulunmaktadır.

Altyapı için var olan sistemlerin hiçbirisi için diğerlerinden üstün ya da zayıf denilemez. Hangi altyapıyla çalışacağınızı bütçenize, planlarınıza ve yaptığınız işe göre seçmelisiniz. Yani aslında hangi altyapının en iyi olacağına karar verecek merci de biraz önce bahsettiğimiz gibi ürün yönetimi olmalıdır.

IdeaSoft, Ticimax ve T-Soft 2000’li yılların başlarından beri faaliyet göstermekte olan yerli altyapı sağlayıcılardandır. Birbirlerine kıyasla artıları ve eksileri bulunan bu üç örnek üzerinden bakılınca bu altyapılardan birisinde ziyaretçi arttıkça site yavaşlarken başka birisinde kodlama bilgisine sahip olmanız gerekir. Bir diğeri ise yazılımsal hatalar barındırmaktadır.

WordPress, OpenCart ve Shopify gibi yabancı altyapı sağlayıcıları arasında da kendi içinde avantajlar ve dezavantajlar bulunmaktadır. Burada önemli olan en az dezavantajlı olanı bulmak değil, yapacağınız işe göre sizin için en uyumlu olan sağlayıcıyı bulmaktır.

Birçok sağlayıcı kullanışlı arayüzü, alan adı, e-posta servisi sağlaması, yedekleme ve ödeme sistemleri gibi birçok alanda hem kendi müşterisi hem de son kullanıcı için çeşitli kolaylıklar sunar. Günümüzde en önemli konulardan biri de SEO uyumu ve mobil cihaz uyumudur. E-ticaret yapmak istiyorsanız altyapı ve ürün yönetimi konusunda destek almak Bambu Dijital’in uzman kadrosuyla iletişime geçebilirsiniz.